Hur vanligt med Ulna Oesteotomi?

Fråga
Har en skotsk terrier hane nu 1 år. Vid 7 mån ålder fick han diagnosen ulna oesteotomi i båda frambenen. Orsaken var prematur epifysslutning. Han är nu opererad i båda benen.  Hur brukar prognosen se ut vid sådana här fall? Är det en vanligt förekommande sjukdom? Vet man vad som orsakar den?  Vet ni något om hundar som haft denna åkomma får delta på prov och utställningar?

Svar
Ulna osteotomi är ingen diagnos, utan en behandling vid olika växtrelaterade sjukdomar i frambenen på hund. Även fast du berättar att diagnosen var prematur epifysslutning, måste jag veta mera om vilka kliniska och röntgenologiska fynd som har hittats på din hund för att kunna säga något konkret om prognosen.

Vanligtvis brukar dock prognosen vara god under förutsättning att diagnosen blev ställd på ett tidigt stadium i sjukdomsförloppet. Lika viktigt är det att hunden kommer till kirurgisk behandlig innan sjukdomen har utvecklat sig till (för mycket) sekundära förändringar i leden i form av artros.  Orsakerna till dessa olika skelettlidanden där behandlingen består av kirurgisk "beskärning" av armbågsbenet (osteotomi av ulna) kan vara både förvärvade (skada/trauma) eller medfödda (ärftliga/genetiska).

I ditt fall med en bilateral epifysslutning tyder det mest på ett ärftligt orsakssammanhang. Om din hund blir av med sin hälta kan den självklart delta i prov och utställningar, men rör det sig om en ärftlig orsak till skelettsjukdomen skall du inte avla på din hund. 

Vänliga hälsningar
Morten Devor
Klinikkveterinær
Kirurgisk klinkk, små dyr
Norges veterinærhøgskole
Oslo

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-