Sommartips för dig med artroshund

Artiklen publicerad 08.06.2006
Äntligen står sommaren på glänt! En tid då både djurägare och hundar vistas mycket ute i värmen. Marie Söderström-Lundberg som är djursjukvårdare, hundfysioterapeut och hundmassör ger dig tips och råd kring vad du behöver tänka på för att hålla din hund i form under de heta sommarmånaderna!Värmen gör livet lite lättare både för människor och artrosdrabbade hundar eftersom muskulaturen värms upp snabbare. 

Lagom med motion
Det finns dock en risk med den hetare årstiden eftersom man som djurägare tenderar att överaktivera hunden när det är varmare och skönare ute.  Man vill själv gärna vara ute och gå, springa eller cykla och då är det naturligt att man tar med sin hund.

Försök att undvika längre sträckor på hårda vägar, speciellt om du har en hund med tåleds- eller armbågsledsartros.

Även leken med andra aktiva hundar ökar under sommaren då man rör sig mer utomhus i det fria. Tänk på att välja tillfällen och lekkamrater så att hunden inte överaktiverar sig och får besvär efter lek…

Simträning
Du bör ha rådgivit med veterinär eller hundsjukgymnast om att simträning är en lämplig aktivitet för just din hund!

Simträning och flytväst
Vattenträning är bra för hunden på många olika sätt. Det är en aktivitet som avlastar leder, ökar cirkulationen, underhåller konditionen, ger viss smärtlindring, är uppmjukande för muskler, senor, ligament, fungerar som nervstimulans och förbättrar rörelseomfånget. De allra flesta hundar tycker dessutom att det är roligt!

Jag brukar rekommendera ”mina” hundägare att skaffa flytväst till sin hund, då den har många fördelar. Givetvis finns det hundar som har stark rygg- och ländmuskulatur och som är vana simmare. Dessa klarar oftast av att simma utan flytväst. Men ett stort plus med detta hjälpmedel är att hunden kan ligga mer avspänd/avslappnad med rak rygg (vågrät) och på så vis aktivera travrörelse i vattnet utan att ryggen sjunker neråt (lodrät).
 
Hundar som har artroser i rygg, höfter, knä och has tenderar ofta att sjunka ner med bakkroppen beroende på att muskulatur kring höft, länd och knä inte är lika utvecklad och stark.

Hundar med artroser i armbåge eller bogled bör inte simma med höga benlyft (plaska) då det istället blir en överaktivitet i just dessa leder. Även här har flytvästen en god balanserande inverkan.

Hundar med mycket päls samt överviktiga, magra eller rädda hundar har också nytta av flytväst. Även för dessa grupper kan flytvästen avlasta kroppen samt ge viss värme. En annan fördel med flytvästen är att den kan minska risken för muskelkramp.

Hunden kan vistas längre stunder i vattnet och eventuellt simma bredvid när husse eller matte är ute och ror med roddbåten.

Låt hunden ”möta” vattnet lugnt, inte rusa i full fart framåt eller springa upp och ner, fram och tillbaka i vattnet. Då får inte hunden ut maximal effekt av simträningen.
Givetvis betyder det inte lekförbud för din vän, utan bara lek ”lagom” mycket.

Hur varmt bör det vara i vattnet? 
Det bör helst vara så varmt att du själv upplever det behagligt att bada. 
Vattentemperaturen i en inomhusbassäng brukar ligga omkring 22-24 grader. 
Det finns hundar som är mer lämpade för vatten t ex retriever-raser som labrador, golden och flat coated retriever. Dessa raser klarar av lägre temperaturer.

Andra faktorer som man bör ta hänsyn till när det gäller vattentemperaturen är hur länge och aktivt hunden simmar och hur varmt det är i luften. Tänk även på att äldre hundar inte har samma muskelansättning, lägre ämnesomsättning och därmed är känsligare för lägre vattentemperaturer. Torka gärna hunden torr efter bad om det är svalare ute och om hunden ska vara i stillhet.

Hundar i bil
Varje sommar så händer det som inte borde få ske; okunniga hundägare lämnar sina hundar i bilen trots att solen skiner! Eftersom hundar bara svettas genom tungan, andningen och trampdynorna så blir de snabbt överhettade.

Tänk efter innan du stänger din hund i en kokhet bil!

Klockan              Yttertemp. Väder                Temp bil
08.30                 + 14                      Skugga              + 19
09.30                 + 18                      skugga               + 38
10.30                 + 20                      skugga               + 47
11.00                 + 20                      sol                     + 52
12.00                 + 25                      sol                     + 62
13.30                 + 25                      sol                     + 85 osv.

När hunden får akut värmeslag så stressar den våldsamt och kroppstemperaturen stiger. Kyl ner hela hunden med rumstempererat vatten. Börja på tassarna och arbeta uppåt tills hela hunden är nerkyld och har normaltemp 38,2 grader.

Ge vatten samt sök veterinär!

Vätska
Se till så att det alltid finns vatten tillgängligt och ge extra vätska då det är särskilt varmt. Glöm inte att muskelarbete ökar behovet av vätska!

Njut av sommaren och ta vara på tiden att hålla hunden i så god fysisk form som den klarar av. Det har hunden glädje av till kommande kallare årstid.

Lycka till!

Marie Söderström-Lundberg

Djursjukvårdare, hundfysioterapeut och hundmassör
Norsholms Djursjukhus

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln