Maths Lindberg forelæste på vores årsmøde 2008

30.01.2009
Sammanfattning av överviktsföredraget.

En kraftigt överviktig hund ska innan ”bantning” undersökas av veterinär så att man kan utesluta sjukdom. Det är viktigt att hunden minskar vikten under flera månader, det finns inga genvägar – utan att den riskerar ohälsa.Tänk på att göra detta under en längre tid, kanske 3-12 månader.

I de fall hunden ökat måttligt i vikt på grund av lite extra mat/för lite motion – så kan man med enkla medel korrigera detta.Ta bort det där ”lilla extra” du ger, smörgås-matrester eller kanske ibland fodertillskott. Öka promenaderna och hitta på lekar där hunden måste röra på sig.

Hundfoder innehåller oftast allt din hund behöver, det finns dock avvikelser. Att enbart minska fodermängden kan på sikt, ge obalans i kroppen och bli en svältsituation. Man ska använda under en tid, vad vi kallar viktminskningsfoder, det finns även alternativ för hundar med speciella behov, som inte svara på viktminskningsfoder.

Beroende på hundras, så betyder några hekto till kilo i övervikt – som om du själv ökar din vikt med kanske 2-20 kilo, det kan vara något att fundera över. Det fett man känner på utsidan är bara en del, fett ansamlas även på insidan – där det trycker ihop organ och belastar lederna.

Hunden kan inte välja, vi måste aktivt göra det för den. Ta kontakt med din veterinärklinik – där finns kostrådgivare som vet hur allt detta fungerar och de ger dig gratis råd om vad som passar just din hund och hur du ska gå tillväga.

För hundar med artros kan övervikten vara avgörande om hur länge kroppen orkar med, det blir minskad rörelseförmåga – på grund av att trycket på lederna ökar risken för mer artrosbildning, förutom påverkan av hjärtat och andra organ.

Detta är ju inte vad vi önskar vår vän.

Det är aldrig försent, att börja viktminska eller förändra hundens matvanor – eller kanske till och med våra egna vanor, som vi har med vår hund. Jag tror att fakta måste till för att vi ska kunna ta till oss saker, oavsett hur svårt det kan vara. 

En sak är säker: Tillsammans med oss i föreningen och din veterinär/kostrådgivare/ eller föreningens medlemmar får du den hjälp, du kanske söker.

 

Hör gärna av dig!
Maths Lindberg
Kassör och Kostrådgivare

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Marianne » Är osteochondros ärftligt?:  ”Har en fråga när det gäller avel på osteochondros. Min tik har en valp som fått ..”

  • Marianne Johansson » Vad är spondylos?:  ”Min hund har spondylos och vissa dagar vill han inte gå så jag är tacksam för de..”

  • Leffe jönsson » Vad är spondylos?:  ”Hej. Har en fundering om spondylos, finns det någon forskning om det är ärftligt..”

  • lovisa » Intervju med Nanna Lamberth, hundmassör.:  ”Hej! min hund har uttänjda leder i sina tassar finns det några massageövningar e..”

  • Ulla fransson » Vad är spondylos?:  ”Har fått diagnos på vår leonberger,vill helst inte gå längre.Vad gör vi som bäst..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln